Připlaťte si a můžete mít operaci kolena na míru

V jihlavské nemocnici si pacient může domluvit operaci náhrady kolenního kloubu s pomocí jemu na míru vyrobených šablon. Podle ortopedů bude takový zákrok šetrnější a endoprotéza by měla sloužit déle. Za výrobu šablon ale pacient musí zaplatit 25.000 korun, protože tato metoda zatím není v sazebníku zdravotní pojišťovny, řekl včera novinářům ředitel nemocnice Lukáš Velev. Operace s takovou technologií podle něj bude jihlavská nemocnice provádět jako první na Vysočině a sedmá v Česku.

"Hlavní výhodu vidím v tom, že endoprotéza takto naimplantovaná by měla déle vydržet," řekl primář jihlavské ortopedie Jiří Šedivý. Životnost náhrady by měla být delší o několik let; teď běžně pacientům slouží deset až 15 let. Použití speciálních plastových šablon také zjednoduší operaci. "Je to přesnější, je to rychlejší a je to pro pacienta daleko komfortnější," shrnul primář. Podotkl, že operace kolenního kloubu je složitější než u kyčle.

Na operaci se šablonami budu asi pacienti čekat kratší dobu, protože se musí použít ve stanoveném termínu od jejich výroby. Jihlavští lékaři provádějí ročně kolem 120 operací kolenních kloubů. Lidé teď na tento zákrok čekají přibližně 18 měsíců. "Je to dáno tím, kolik máme peněz od pojišťovny," podotkl Šedivý.

Jihlavská nemocnice začíná používat technologii Visionaire. Spočívá v tom, že se pro každého pacienta na míru vyrobí šablony, které se při operaci usadí na kosti a lékaři podle nich mohou provádět přesné řezy. To umožní optimální umístnění implantátu. "Díky těm šablonám je téměř nemožné, aby ho ortoped usadil byť o desetinu milimetru jinak," podotkl Velev.

Šablony se vyrábí v americkém Memphisu, a to na základě výsledků vyšetření pacienta magnetickou rezonancí a pomocí 3D počítačových simulací. V Česku bylo s takovými šablonami operováno zatím asi 12 pacientů, metoda se používá od loňska. V zahraničí už bylo podle údajů dodavatele šablon provedeno několik desítek tisíc operací takového druhu.

zdroj: ČTK